U.5. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation AUG 11 2003 Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Adminisiration

Mr, David Hiromura Ref No.: 03-0176
NRS Logistics

10 Bank Street, Ste 1110

White Plains, NY 10606

Dear Mr. Hiromura:

This responds to your July 18, 2003 letter and subsequent conversation with Ms. Susan Gorsky
concerning hazardous materials transportation security requirements adopted in the final rule published
March 25, 2003, under docket HM-232. Specifically, you ask how the security plan requirements
established in the final rule apply to a person (overseas subcontractors) domiciled outside the United
States,

Foreign-based entities must comply with all applicable HMR requirements when operating within the
United States. Foreign entities that ship or transport hazardous materials in the United States in
quantities listed in the HM-232 final rule must develop and implement security plans for those
hazardous materials. Foreign entities, such as overseas subcontractors, that do not operate in the
United States are not subject to the security plan requirements. Carriers are not required to verify
whether a shipper has a security pilan that conforms to the HM-232 requirements nor are shippers
required to verify that a carrier has a security plan that conforms to the HM-232 requirements. Ata
minium, however, a shipper should satisfy itself that its carrier has a security plan in place that covers
the hazardous material to be transported.

As you note, in December 2002, the United Nations Committee of Experts on the Transport of
Dangerous Goods amended the UN Recommendations on the Transport of Dangerous Goods to add a
new Chapter 1.4 on security provisions. The UN Recommendations include requirements for security
awareness training and development and implementation of security plans. The HM-232 final rule
provides that security plans that conform to regulations or guidelines issued by international
organizations may be used to satisfy the security plan requirements in Subpart I of Part 172 (see

§ 172.804).

1 hope this information is heipful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

N o Mm/éy

Susan Gorsky
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards b‘)\
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Gorsky, Susan

PN ]
From: david_hiromura@nrsgroup.co.jp @e ,‘6 (—‘?%Yd
Sent: Friday, July 18, 2003 10:08 AM .
To: Gorsky, Susan % / 7 2, . 570 ZJ
Cc: mmorrissette@hmac.ory

Subject: HM-232 Se cu f-,"]y Flans

~017,
Just a follow up on my earlier inquiry to confirm that you have received my 6)23 ;;7
previous e-mail and to hopefully get some idea on when we can expect an

interpretation from RSPA.

Thanks and have a nice weekend.

David Hiromura

david hiromura
07/09/2003 03:16 PM

To: susan.gorsky@rspa.dot.gov
cc: mmorrissetteBhmac.org
Subject: HM-232

We are an NVOCC and come under the requirements for establishing a security
plan under the above rule making. In order toc meet the requirements of
HM-232, it seems to reguire that any subcontracted warehouse, trucker, ete,
needs to have have their own security plan in place which provides
equivalent security to that required by HM-232. This raises an issue for
which we would like RSPA's guidance. ‘

1) Domestic sub-contractors: I don't think we will have a problem here as
US companies should be aware of new security requirements and if they are
not, we will be able to find alternative service providers.

2) Overseas sub-contractors: This is an area of major concern. Overseas
companies are not_subject to US laws and I do not anticipate many will have
security plans in place by 9/25/03. Unlike the US domestic market, there
will not be alternative service providers available. When I spoke with you
on the telephone several weeks ago, you stated that RSPA's concern began
when goods are on the water heading to the US. If this is correct, we
would like a written statement to that effect and if not, a clarification
of RSPA's policy on this issue. We are aware that new international
security regulations are being adopted in 2005, but that does not address
the time period between 9/25/03 and when the international rules are
adopted.

S8imilarly, we have issues with cargoes offered by shippers. The Final Rule
in Supplementary Information IIT F states that persons subject to the
registration requirements of subpart G of part 107 who offer or transport
the any of the materials designated in the rulemaking are required to
develop and implement a security plan. 107 subpart G excepts persons
domiciied outside the US (i.e. foreign shippers) from the registration
requirement; however, I cannot find any reference to subpart G in the
wording of the new subpart I - Security Plans. JIf this is correct, then
persong domiciled outside the US are required to implement security plans
by 8/25/03. Can BSPA confirm if this is correct?

Will carriers be required to verify the existence of security plans by
offerors who come under the new requirements? In the past, we were not
required to verify that offerors of haz mats had registered with DOT, so if
RSPA is consistent, they should be no reguirement to verify the existence
of security plans by offerocrs. Besides foreign offerors, we anticipate
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there may be some domestic offerors who are unaware of the requirements of
EM-232 and so de not have security plans in place.

Thank you for your respeonse to these questions.

Regards,

David Hircmura

NRS Logistics

10 Bank Street, Ste 1110
White Plains, NY 10606
914-422-3400

F 914-422-3414




